Wij vermarkten veel soorten hardfruit in Zeeland
Hieronder ziet u de verschillende soorten hardfruit die wij vermarkten aan wederverkopers in heel Zeeland, dus ook in Zeeuws-Vlaanderen. Hof Fruit werkt vanuit Heinkenszand voor heel Zeeland, en ook vlak over de grens in België. U kunt sorteren op de maand waarin het product beschikbaar is. Zoals u ziet treden wij als tussenpersoon op voor de verkoop van veel soorten appels en peren. Hierbij horen bekende soorten, zoals de Conference-peren, de Jonagold-appels en de Doyenne du Comice-peren.
Zo verkopen wij uw hardfruit aan wederverkopers in Zeeland of Zeeuws-Vlaanderen
U denkt wellicht dat u de verkoop van uw appels en peren aan wederverkopers goed zelf kunt doen. Het biedt echter zeker voordelen om de werkzaamheden rondom de verkoop uit te besteden aan een commissionair die optreedt als fruithandel. Zo vergroot u de kans dat u een goede prijs krijgt voor uw appels en peren, iets wat steeds moeilijker wordt. We gaan de onderhandelingen vaak in zonder uw naam of die van uw bedrijf kenbaar te maken aan de wederverkoper, zodat we de onderhandelingen zo onbevangen mogelijk kunnen doen. Hierdoor ontvangt u altijd een eerlijke prijs voor uw hardfruit, dat u zo verkoopt aan wederverkopers in heel Zeeland, en dus ook in Zeeuws-Vlaanderen.
Bespreek de mogelijkheden met ons
We kunnen de onderhandelingen bij de wederverkoop natuurlijk op verschillende manieren ingaan. We zoeken altijd de onderhandelingsstijl die past bij u, uw bedrijf, de producten én de aankopende partij. Bespreek daarom alle mogelijkheden voor het verkopen van uw hardfruit in Zeeland, zoals in Zeeuws-Vlaanderen, met ons. Dit kan door ons te bellen op het telefoonnummer +31(0)6-52655396 of door het sturen van een e-mail info@hoffruit.nl. Wij werken overigens ook in België, net over de grens.
Appelen en Peren
Hieronder ziet u de appelrassen die wij vermarkten. U kunt sorteren op de maand waarin het product beschikbaar is.
Alkmene
Alkmene
Alkmene is een oranjerode appel op een gele ondergrond. De vruchten hebben een Cox’s-aroma: zoetzuur. Het vruchtvlees is roomwit en vrij stevig tot tamelijk hard. Alkmene kan voor het maken van appelmoes gebruikt worden.
Het ras is in Duitsland ontstaan uit een kruising van Geheimrat Dr. Oldenburg met Cox’s Orange Pippin en in 1962 in de handel gebracht.
Alkmene kan geplukt worden vanaf eind augustus tot eind september en is beperkt – ten hoogste enkele weken – bewaarbaar.
(Bron: Wikipedia)
Braeburn
Braeburn
Braeburn is een appelras uit Nieuw-Zeeland. Het is waarschijnlijk een kruising tussen Granny Smith en Lady Hamilton. De appels worden van april tot september naar het Noordelijk Halfrond geëxporteerd.
Deze appel is zeer stevig en heeft een licht zoete smaak. De Braeburn is lang te bewaren zonder dat hij zacht wordt.
(Bron: Wikipedia)
Cox O.P.
Cox’s Orange Pippin
Cox’s Orange Pippin, in spreektaal ook simpelweg Cox genoemd, is een kleine, bleekgroene appel, die bij het rijper worden geelgroen met oranjerode blos en strepen kleurt. Van dit ras zijn vele kleurmutanten bekend.
Het ras is in Engeland gekweekt door kweker Richard Cox uit Slough, Buckinghamshire en werd in de handel gebracht door Charles Turner in 1850. Cox’s Orange Pippin is ontstaan uit een kruising van Ribston Pippin (de mannelijke bestuiver is onbekend).
Cox’s Orange Pippin kan geplukt worden vanaf half september tot begin oktober en kan onder speciale omstandigheden (ULO-bewaring) tot half april bewaard worden. Cox’s Orange Pippin wordt geroemd om zijn goede smaak (sappig, zoet met een rijke en herkenbare smaak). De vruchten hebben een sterk eigen aroma, het zogenaamde Cox’s-aroma. Het vruchtvlees is tamelijk vast. Cox’s Orange Pippin kan voor het maken van appelsap gebruikt worden.
De appel leek jarenlang niet meer commercieel interessant en werd weinig geteeld, maar door de niet afnemende populariteit onder de consumenten maakt de appel tegenwoordig weer deel uit van het assortiment van de grotere supermarkten.
(Bron: Wikipedia)
Delbare (Delcorf)
Het klinkt alsof het iets met Spanje of Carnaval te maken heeft, maar dat is schijn. Delbare Estival is een nieuw appelras, waarvan nu, de eerste dagen van augustus, de oogst start.
Delbare Estival is de opvolger van de James Grieve. James Grieve is een prima appel, alleen hij butst te hard in de zelfbedieningsschappen.
(Bron: Wikipedia)
Elstar
Elstar
Elstar is een appel met een rode blos op een geelgroene ondergrond. Er zijn echter zeer veel kleurmutanten van helderrood tot donkerrood. In tegenstelling tot Jonagold smaken appels zonder blos ook goed. De smaak heeft een karakteristiek aroma. Het vruchtvlees is roomwit en sappig. Elstar kan wel in het appelgebak, maar houdt veel vocht vast. Dit kan gecompenseerd worden door middel van gedroogde vruchten. Ook is deze appel geschikt voor appelmoes of -sap.
Het ras is rond 1955 ontstaan uit een kruising van Golden Delicious met Ingrid Marie door Arie Schaap (1920-1968) onder leiding van veredelaar Tijs Visser. De kruising- en selectieproeven vonden plaats in het voormalige Instituut voor Veredeling van Tuinbouwgewassen (IVT) te Wageningen, dat is opgegaan in het huidige Plant Research International (PRI) dat zeer nauw samenwerkt met de vakgroep plantenveredeling van de Wageningen Universiteit. Tussen 1957 en 1965 stonden de proefbomen op het land van Tijssen uit Elst. In 1959 en 1960 werden de selecties uit de eerste vruchten gemaakt. Tussen 1960 en 1962 groeiden bomen van de geselecteerde vruchten op welke in 1963 en 1964 vruchten droegen. Tussen 1965 en 1970 spitsten de selecties zich toe op het uiteindelijke resultaat. Van 1971 tot 1977 vond de onafhankelijke toetsing plaats op het toenmalige proefstation voor de fruitteelt in Wilhelminadorp. Dit verhuisde vanaf 1996 naar het FPO (Fruitteelt Praktijkonderzoek) te Randwijk, wat uiteindelijk opging in het PPO-fruit (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving) in Randwijk.
De eerste tijd werd de appel enkel met nummer IVT 5544-240 aangeduid, maar twee jaar na het overlijden van Schaap werd er een commerciële naam voor bedacht. Men zocht het daarbij in een samentrekking van de naam van zijn woonplaats Elst in de gemeenteOverbetuwe en zijn voornaam. Via ‘Elstarie’ (Arie uit Elst) werd het uiteindelijk ‘Elstar’, waar ook het Engelse woord ‘star’ in zit, dus met alleen de eerste twee letters van zijn voornaam. In 1975 kreeg de appel officieel haar huidige naam bij de introductie en de start van de kwekersrechtelijke bescherming van het ras.
In 2006 bestond 45 procent (4321 ha) van het in Nederland aanwezige appelareaal (9562 ha) uit Elstar. In Nederland behoort Elstar tot de door de consument hoogst gewaardeerde appelsoorten. Ook het vruchtsap en de moes worden veel verkocht.
Elstar kan geplukt worden vanaf de tweede week van september tot eind september en is tot eind april goed bewaarbaar. Later komen er echter ook nog Elstar-appels op de markt.
(Bron: Wikipedia)
Gala (Hollands)
De appel is in 1939 gekweekt door J.H. Kidd in Greytown, Nieuw-Zeeland uit een kruising van Kidd’s Orange met Golden Delicious. Gala is in 1960 voor het eerst in de handel gekomen.
De appel heeft geelwit, sappig vruchtvlees en is wat zoet en flauw van smaak. Het zuurgehalte is vrij laag. Gala kan in Nederland geplukt worden vanaf half september tot de vierdeweek van september. De appel is tot eind februari onder ULO-omstandigheden te bewaren. Er zijn ook mutanten met een meer rode blos, zoals Regal Prince en Royal Gala.
(Bron: Wikipedia)
Gloster
Gloster
Gloster is een zeer productieve, donkerrode tot paarsrode bewaarappel met een matige tot vrij goede, friszure smaak. De ondergrond is groengeel. Het vruchtvlees is zacht en groengeel van kleur en zuur van smaak. Het is een tamelijk grote, kegelvormige appel, die aan de neus sterk geribd is. Het ras is uit de belangstelling geraakt door problemen met klokhuisschimmel.
Het ras is in 1951 ontstaan als cultivar uit een kruising gemaakt door het Obstbauversuchsanstalt in Jork/Altes Land, Duitsland en alsGloster 69 in de handel gekomen in 1969. Kenmerkend zijn de lenticellen. De appels hangen los van elkaar en zijn bestand tegen de wind.
Het is een sterk groeiende boom, die vooral in de beginjaren uitgebogen moet worden. De appels moeten eind september tot begin oktober worden geplukt.
De appels kunnen in de koelcel bij 1 tot 2°C tot half februari bewaard worden. Met gescrubde CA-bewaring kan tot half maart bewaard worden en met ULO-bewaring tot half mei.
(Bron: Wikipedia)
Golden Delicious (Hollands)
Golden delicious
De Golden delicious is een groengele appel die bij het rijpen steeds geler wordt en rode blosjes krijgt. Het vruchtvlees is zoet en sappig. De appel heeft zijn naam te danken aan zijn toenemende gele kleur (golden) en zijn sappigheid (delicious). Hij is ontdekt in de Verenigde Staten aan het einde van de negentiende eeuw tussen toevalszaailingen. Hij is geschikt voor sapproductie, gebaksvulling en appelmoes. Momenteel wordt hij geteeld in de meeste appelproducerende landen en wordt daardoor het hele jaar op de markt gebracht.
Vroeger werd deze appel banaanappel genoemd, vanwege de vettige gele schil en de zoete smaak. Sommige fruitverkopers gebruiken deze naam nog steeds.
(Bron: Wikipedia)
Idared
Idared
De Idared is een grootvruchtige, geelgroene appel met een rode blos. De appel is tamelijk zuur en heeft weinig aroma. Het suikergehalte is laag. De appel is vooral geschikt voor appeltaart en appelmoes.
Leif Verner van het Idaho Agricultural Experiment Station te Moscow in de Verenigde Staten heeft het ras gekweekt. Het is in 1935 ontstaan uit een kruising van Jonathan met Wagener en in 1942 in de handel gebracht.
Idared bloeit in april en kan bestoven worden door Akane, Golden Delicious, Red Delicious, Granny Smith, James Grieve, Jonathan,McIntosh, Melrose, Reine des Reinettes, Spartan.
De appel kan geplukt worden in de tweede helft van oktober en is in het koelhuis bij 3 °C tot 5 °C tot januari te bewaren en bij CA-bewaring tot eind juni. In de bewaring is de vrucht vatbaar voor Jonathanspot. Zes weken na de pluk is de appel eetrijp.
(Bron: Wikipedia)
Jonagold
Jonagold
Jonagold (Malus domestica ‘Jonagold’) is een appelras. Deze ontstond in de Verenigde Staten en is in Europa geïntroduceerd eind jaren 60 van de 20e eeuw, via Jef De Coster (1930-2010) (Zuurbemde, België).[1] Het ras is daardoor veel aangeplant in de Sint-Truidense fruitstreek in het Limburgse Haspengouw. Het verwierf vrij vlug een grote populariteit door de zeer hoge opbrengst per hectare en de uitstekende smaakeigenschappen van de ‘Jonathan’ in combinatie met de goede bewaareigenschappen van de ‘Golden delicious’.
Jonagold is in 2006 in Nederland de op één na meest geteelde appel: 1782 ha (19%) op een totaal van 9562 ha. Elstar is de meest geteelde appel. Bij een vergelijkend onderzoek in 2005 naar verschillende appelrassen door de universiteit van Bonn kwam Jonagold als “gezondste” uit de bus.[2]
De Jonagold is een goedkoop appelras.
Jonagored is een kleurmutant van Jonagold.
(Bron: Wikipedia)
Jonagored
Jonagored
De Jonagored is een kleurmutant van het appelras Jonagold ontdekt door de Belgische boomkweker Jos Morren uit het Limburgse Halen. Hij ontdekte dit ras toevallig nadat één tak uit zijn boomgaard bijzonder fel-roodgekleurde appels droeg.
Dit triploïde ras is vorstgevoelig, net als de standaard Jonagold. Dit toont zich door het droogvriezen van hele bloemtrossen en de zogenaamde stropdassen (vorststrepen) op de vrucht. De kleur van Jonagored is donkerder dan die van de standaard Jonagold. De productie bij virusvrij materiaal is net zo hoog als bij virusvrije standaard Jonagold.
(Bron: Wikipedia)
Junami
Junami
De Junami is een appel met een rode blos op een bleek geelgroene ondergrond. Junami heeft sappig vruchtvlees. Het vruchthout groeit horizontaal tot hangend.
Het ras is afkomstig van het onderzoeksinstituut F.A.W. in Wädenswil in Zwitserland en ontstaan uit een kruising van (Idared ×Maigold) × Elstar.
Junami moet geplukt worden vanaf de vierde week september en is verkrijgbaar van januari tot juli. In 2008 werd er in Nederland 3 miljoen kg appels van dit ras geoogst.
Junami is kwekersrechterlijk beschermd en is een clubras.[1] De houders van het kwekersrecht sponsoren het RTL 4-programma ‘Help, ons kind is te dik, een gezonder gezinsleven’.
Red Prince
Malus domestica “Red Jonaprince” is een lekkere zoete handappel.
De bloesem verschijnt in april en is hoofdzakelijk wit/roze van kleur. Hierna verschijnen weldra de eerste vruchten aan de takken. Deze zijn rijp in augustus/september.
De vruchten zijn sappig, “fris zoetig en knapperig en een zeer goede dorstlesser, vruchten kleuren mooi rood af. Het blad van de boom is groen van kleur en de boom verliest in de herfst zijn blad.
Royal Gala
De appel is in 1939 gekweekt door J.H. Kidd in Greytown, Nieuw-Zeeland uit een kruising van Kidd’s Orange met Golden Delicious. Gala is in 1960 voor het eerst in de handel gekomen.
De appel heeft geelwit, sappig vruchtvlees en is wat zoet en flauw van smaak. Het zuurgehalte is vrij laag. Gala kan in Nederland geplukt worden vanaf half september tot de vierdeweek van september. De appel is tot eind februari onder ULO-omstandigheden te bewaren. Er zijn ook mutanten met een meer rode blos, zoals Regal Prince en Royal Gala.
(Bron: Wikipedia)
Pinova
Deze boom groeit zwak en heeft een hoge productie. Dit appeltje is laat rijp en lang te bewaren. Deze appel is langwerpig en is felrood gekleurd op een gele achtergrond; zeer sierlijk. Vast, knapperig vruchtvlees. Zachtzuur tot zoet van smaak. Pinova is vrij goed resistent tegen ziekten.
Dit ras is in 1965 gevonden in Duitsland uit een kruising van de bekende Golden Delicious en de minder bekende Clivia.
Hieronder ziet u de perenrassen die wij vermarkten. U kunt sorteren op de maand waarin het product beschikbaar is.
B.A. Lucas
Beurré Alexander Lucas
Beurré Alexander Lucas is een zeer matig smakende, grote handpeer, die evenals Conference en Doyenné du Comice een bewaarpeer is. Het vruchtvlees is grof en korrelig, tamelijk sappig en matig zoet. Deze peer kan echter alleen in de mechanische koeling bij -0,5 tot 0°C tot eind januari bewaard worden.
Beurré Alexander Lucas is een toevalszaailing gevonden omstreeks 1870 door A. Lucas te Blois in Frankrijk en in 1874 in de handel gebracht door Transon Frères te Orléans. Het ras is moeilijk verenigbaar met de kweeonderstam maar ook een tussenstam van Doyenné du Comice kan problemen opleveren.
Het ras heeft een matige groei en vormt een tamelijk brede kroon met hangende takken. Het ras bloeit vroeg, waardoor er een kans is op nachtvorstschade. Wel kunnen er parthenocarpe vruchten gevormd worden. Het stuifmeel is triploïde, waardoor het ras zichzelf niet kan bestuiven, maar ook ongeschikt is als bestuiver voor andere rassen. Beurré Alexandre Lucas kan bestoven worden door o.a. Conference en Doyenné du Comice.
De pluk valt vanaf begin tot half oktober.
(Bron: Wikipedia)
Conference
De Conference is een tamelijk grote handpeer met veel roest en is vanwege de goede bewaarbaarheid het in België en Nederland meest geteelde ras. Het sappige vruchtvlees is licht oranje en zoet. De schil is hard.
Het ras is een Engels perenras dat in 1894 in de handel kwam en waarmee in Nederland al meer dan 65 jaar ervaring is. Een van de eerste aanplanters van het ras in Nederland is de familie Vogelaar in Krabbendijke geweest. De kweker van het ras is de Engelsman T. Rivers uit Sawbridgeworth, Hents, en het is al vóór 1885 ontstaan uit een vrije bestuiving van het ras Léon Leclerc de Laval.
Conference is smakelijk en draagt zeer gemakkelijk en rijk, ook zonder bestuivers in de buurt. Conference kan gemakkelijk biologisch geteeld worden in particuliere tuinen. Het grote voordeel van dit ras is de lange afzetperiode, omdat het lang bewaard kan worden en tijdens de bewaring de smaak goed behouden blijft.
De groei van de boom is vrij sterk. Als tussenstam geniet Doyenné du Comice de voorkeur, met als onderstam Kwee MC. De bloei is vroeg en het ras kan zichzelf bestuiven en zet makkelijk parthenocarpe vruchten. Hierdoor worden na nachtvorstschade toch nog vruchten gevormd.
De pluk valt vanaf de tweede week van september. Vlak voor de pluk kunnen de vruchten al van de boom vallen.
(Bron: Wikipedia)
Doyenne du Comice
De Doyenné du Comice is een handpeer en is van de handperen, na Conference, het meest geteelde ras in Nederland. Het ras is gekweekt door de Comice Horticole de Maine et Loire te Angers in Frankrijk en in de handel gebracht in 1849.
De opgaande boom heeft een sterke groei en heeft veel last van beurtjaren, waardoor het ene jaar veel vruchten en het andere jaar bijna geen of geen vruchten aan de boom hangen. Door in een jaar met veel vruchten flink te dunnen kunnen beurtjaren tegengegaan worden.
Doyenné du Comice bloeit van eind april tot half mei en kan zichzelf bestuiven, maar kruisbestuiving met bijvoorbeeld Conference geeft meer en beter gevormde vruchten. Ook kunnen er parthenocarpe vruchten gevormd worden. De pluktijd valt in de tweede en derde week van september. De peren kunnen onder ULO-bewaring bewaard worden tot eind april.
De geelbruine vruchten van Doyenné du Comice zijn groot, breed en onregelmatig gevormd. Het is een zeer goede, zoete en sappige handpeer met een aromatische smaak en smeltend vruchtvlees. De vruchten zijn tamelijk gevoelig voor buikziek (bruine verkleuring rond het klokhuis). De peren zijn ook geliefd bij vogels.
(Bron: Wikipedia)
Durondeau
De Durondeau is een perenras dat door liefhebbers beschouwd wordt als de “koning der peren”. Het is een peer met een erg uitgesproken, aromatische, fris-zoetzure smaak. Hij werd ontwikkeld door de Waalse kweker Charles Louis Durondeau, uit Tongre-Notre-Dame in Henegouwen.
De Durondeauperelaar kent een matige tot middelmatige groei met dunne, openvallende en afhangende twijgen en takken. Boomgaarden met Durondeau zijn gevoelig voorperenschurft (Venturia pirina) en perenvuur (Erwinia amylovora).
De vruchten zijn middelgroot tot zeer groot, met een groenachtige schil en stevig vruchtvlees. De smakelijkste peren vertonen vaak een rode schijn langs één van de zijden.
De Durondeaupeer is beperkt houdbaar en moet gegeten worden vóór het moment van maximale rijping. Wanneer de schil geel wordt, is het beste eraf. Het vruchtvlees wordt onvast, glibberig en flauw en de typische zurigheid verdwijnt.
Het Durondeauseizoen is kort, het duurt niet langer dan een maand. De vruchten zijn op hun hoogtepunt in oktober, al kan het seizoen afhankelijk van het weer in lente en zomer soms vroeger vallen (in 2007 bijvoorbeeld in september), of ook later. Peren die in november of december bij de consument komen, vertonen vaak binnenin bruine vlekken en het vruchtvlees is bloemig en smakeloos.
Synoniem: Tongern, Birne von Tongern, Poire de Tongres en Beurré Durondeau.
(Bron: Wikipedia)
Gieser Wildeman
De Gieser Wildeman is een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras. Daarnaast wordt op bescheiden schaal het stoofperenras Saint Rémy geteeld. Het areaal stoofperen in Nederland bedraagt ruim 250 hectare. In de volksmond wordt de naam ‘Gieser’ ook wel verbasterd tot ‘Giesse’.
Gieser Wildeman kan zichzelf bestuiven en geplukt worden van half september tot begin oktober. De boom heeft veel last vanbeurtjaren, waardoor het ene jaar veel vruchten en het andere jaar bijna of geen vruchten aan de boom hangen. Door in een jaar met veel vruchten flink te dunnen kunnen beurtjaren tegengegaan worden.
De vrucht van Gieser Wildeman is klein en van kleur bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met doorsteencellen korrelig vruchtvlees. Door deze stoofpeer langdurig te koken, 3 uur of langer, verdwijnen deze steencellen en wordt het vruchtvlees donkerbruin/rood. Maar de keur komt alleen als de peren goed rijp zijn. Niet rijpe peren worden wel zoet maar blijven wit tot zacht roze. Indien men de peertjes niet zo lang wil koken of niet goed rijp zijn, maar men wil wel de specifieke rode kleur wil hebben, dan kan rode wijn uitkomst bieden. Afhankelijk van de soort wijn, zoet of droog, zal een ander culinair effect bereikt worden. Er kan bijvoorbeeld ook een (klein) kaneelstokje mee gekookt worden. De peertjes kunnen trouwens heel goed in de schil gekookt en geserveerd worden, maar dan is het handig om een schillen schoteltje op tafel te plaatsen. Indien de peertjes rood gestooft zijn, dan laat het schilletje gemakkelijk en in grote lappen los en is het vruchtvlees super zacht.
(Bron: Wikipedia)
Triomphe de Vienne